Sajtóközlemény közzétéve: 2013. máj. 22., szerda
DEMO Kft.

Izgalmas program az idei Sundance fesztiválon

Sajtóanyag letöltése

Sajtóanyag

Változatos filmekkel, összesen 14 alkotással, közte Julie Delpy új művével várja az érdeklődőket a független filmek egyik legrangosabb seregszemléjeként ismert amerikai Sundance Filmfesztivál londoni rendezvénysorozata áprilisban.

Sundance Filmfesztivál az USA legnagyobb független filmfesztiválja, de nemzetközi szinten is a világ legjelentősebb független filmfesztiválnak tartják számon. Minden évben a Utah állambeli Salt Lake City-ben (Park City) tartják meg. A fesztiválra új filmjeikkel amerikai és nemzetközi filmes szakemberek látogatnak el. A fesztivál hivatalos programjában amerikai drámák és nemzetközi produkciók és dokumentumfilmek kerülnek nevezésre, valamint versenyen kívüli szekciókban is alkalom nyílik a bemutatkozásra, és egyéb programok várják az odalátogatókat. Rendszeresen vitatott probléma, hogy a fesztivál a szponzorok bemutatójává vált, ami erős reklámízt kölcsönöz a hangulatnak.

Az igényes zsűri válogatásába csak művészi értékkel bíró alkotások kerülhetnek be. Fontosabb feladatnak tekintik, hogy új tehetségeket adjanak a világnak, mintsem hogy az ismert filmeseket még nagyobb sikerre segítsék. Ők fedezték fel Steven Soderberghet, Quentin Tarantinót, Robert Rodriguezt és Guy Ritchie-t. A Sundance fesztiválozói még a Szex, hazugság, videó; a Kutyaszorítóban; az El Mariachi – A zenész és A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső képei által emlékszik rájuk. Az új évezred elején olyan filmek szerepeltek, mint a Memento, a Blair Witch Project, a Donnie Darko, a Pi és A titkárnő.

Az április 26. és 29. közötti eseményen vetítik Delpy 2 Days in New York című komédiáját, Youssef Delara és Michael D. Olmos hiphop drámáját, a Filly Brown címűt, Szo Jung Kim road movie-ját, a For Ellen című alkotást, vagy Josh Radnor filmjét, amely a Liberal Arts címet viseli.

A dokumentumfilmes kínálatban szerepel a Finding North, egy tanulmány az Amerikában is tapasztalható éhezésről, a drogellenes háború következményeiről szóló The House I Live in és az Under African Skies, amely Paul Simon Dél-Afrikába való visszatérését követi nyomon, 25 évvel a zenész Graceland című albuma után.

Az amerikai Sundance Filmfesztivált Robert Redford hívta életre az 1970-es években azzal a céllal, hogy teret adjon a független filmeknek. A színész-rendező szerint a londoni program olyan amerikai gyártásban készült alkotásokat tartalmaz, amelyek "egyetemes tapasztalatokról és globális kihívásokról" szólnak. A brit főváros O2 Arénájában a Sundance Londont zenei fellépések, viták és panelek színesítik.
Kapcsolattartó, további információ:
Kristóf Mihály