Megelőzés – a duguláselhárítás csodaszere

Duguláselhítás Budapesten
Duguláselhárító rohamkocsi

 

Sokféle anyag tömítheti el lefolyónkat, ami a főzés előkészületei vagy a mosogatás során véletlenül vagy épp abban a reményben csusszan le a csövön, hogy „úgyis lemegy”. Ám joggal fészkel bennünk a sejtés… És akkor jöhet a csőkamera, a csőgörény, a duguláselhárítás szakembere, az aggodalom, hogy minél egyszerűbben megszüntethető legyen az elzáródás. Mégiscsak jobb lenne, ha esélyt sem adnánk a dugulásnak!

Szűrőt a lefolyóba!

A tömítő hatású, szilárd halmazállapotú konyhai hulladékok jelentős részét egyszerűen felfoghatjuk egy lefolyószűrővel. Nyilván nem okoz gondot a megértés. Számos mosogatót már eleve úgy árusítanak, hogy felszerelték ezzel a legtöbbször rozsdamentes acélból készült tartozékkal. Ezekkel nyilván a legegyszerűbb a dolgunk. Ám régebbi mosogatótálcánkat nem érdemes csak ezért lecserélni.

Igen széleskörű választékból merítve vásárolhatunk szűrőt a korábbi tálcákba. Vehetünk műanyag, polipropilén szűrőt, választhatunk krómozott acélt. Bevásárlókosarunkba tehetünk egyedi vagy készletben árusított lefolyószűrőt. És amit vélhetőleg Ön sem sejtett: létezik illatosított változat is!

A fürdőkádba, zuhanytálcába ugyancsak alkalmas eszközök használati utasítása egyszerű: a felfogott szennyeződéseket időről-időre öntsük ki a szemetesedénybe, majd a szűrőt illesszük a lefolyóba, a helyére.

És az olaj meg a zsír?

No igen, a folyékony vagy legalábbis laza szerkezetű, alaktalan anyagokon nem fog ki a szűrő. Itt a mi elhatározásunkra van szükség, mármint, hogy ilyesmit nem öntünk a lefolyóba. Legföljebb, ha nagyon szimpatikus a duguláselhárító…

A viccet félretéve, saját lefolyórendszerünk eltömődését ezzel a megoldással nagy biztonsággal megelőzhetjük. A vízművesek is örömmel veszik, ha így teszünk, hiszen a szennyvíztisztítási technológiai folyamatból sem hiányoznak ezek az anyagok. És, ha már itt tartunk, a zsírt és az olajat a kukába, a talajra öntve egyaránt környezetszennyezést okozunk, nem beszélve az így előidézhető wc-dugulásról.

Inkább szánjunk rá energiát, és gyűjtsük össze elkülönítve mindent zsiradékot. A másként nem hasznosítható keveréket a hulladékudvarokban és egyes benzinkutakon vagy iskolákban adhatjuk le.

Tisztítás, fertőtlenítés: csakis rendszeresen!

Fontos eleme a megelőzésnek, hogy minőségi mosogatószerrel tisztítsuk edényeinket, amit meleg vízzel feloldva használhatunk a legjobban. A túlzott víztakarékosság is lehet hátrány a mosogatásban, de nyilván ez nem egyenlő a pazarló vízfelhasználással.

A tisztító- és fertőtlenítőszerek rendszeres alkalmazása ugyancsak hatékony lépése a dugulás megelőzésének – méghozzá vegyszerek nélkül, forró vízzel. Ezt a megoldást különösen érdemes alkalmaznunk, ha mosogatógépet használunk. A jellemzően víztakarékos és hatékony berendezések karbantartása is olcsóbb az időközönként alkalmazott forróvizes öblítéssel, a trisós átmosással.

Ha nem használt a gondos megelőzés sem… akkor hívni érdemes szakembert, például a Világi Duguláselhárítás csapatából.
Róluk másutt is jó véleménnyel vannak, például itt:

“Megelőzés – a duguláselhárítás csodaszere” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Még a WOMA munkaeszközt, a magasnyomással működő duguláselhárító „szerszámot” is érdemes megemlíteni. A dugulások, a jég által elzárt csatornák, csövek felszabadításában igen hasznos eszköze a csatornázóknak, a duguláselhárítás szakembereinek.

    Válasz

Szólj hozzá!