Sajtóközlemény közzétéve: 2018. feb. 13., kedd
 Person Communications

A szíve viszi el a legtöbb magyart: számok és rizikófaktorok

Sajtóanyag letöltése

Sajtóanyag

Az unióban Magyarország harmadik helyen áll a keringési betegségekben elhunytak számát tekintve, ráadásul itthon a szívizom elégtelen vérellátásával járó ischaemiás szívbetegségekben halnak meg a legtöbben.*

A szívünk az egyik legfontosabb szervünk, percenként körülbelül 72-szer dobban, azaz húzódik össze, ami azt jelenti, hogy egy átlagos élet alatt ez körülbelül 2,5 milliárdszor ismétlődik meg. A testünkben nagyjából 5,6 liter vér található, amit a szív percenként háromszor keringet át a szervezetben.* A szívünkre ráadásul minden kihat: a táplálkozásunk, az életmódunk, a minket érő stressz, a zaj, sőt a gondolataink is. Így nem csoda, hogy az ischaemiás, azaz a szívizom elégtelen vérellátásából adódó szívbetegségek Magyarországon a halálesetek 30%-áért felelősek, de világszinten is ez a vezető halálok 17%-kal. A nemek közel hasonló arányban érintettek itthon: 2016-ban a magyar nők 32%-a, míg a férfiak 27%-a hunyt el ilyen okból.*

Sajnos Európában több szempontból is dobogósok vagyunk ezen a téren: szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve szívinfarktus miatt fekszünk kórházban a legtovább (átlagosan 11 napot, szemben a sereghajtó Dániával, ahol ez csak 5,5 nap). Emellett Németország után nálunk írják fel a legtöbb magas vérnyomás elleni gyógyszert, 2000 és 2013 között majdnem megduplázódott a kiállított receptek száma: ez azt jelenti, hogy 1000 emberre átlagosan közel 550 adagra szóló vény jut.* Ha a hazai régiókat nézzük, 1998 és 2010 között az Észak-Alföldön haltak meg a legtöbben szívbetegségben, de Észak-Magyarországon is jelentős növekedés volt tapasztaltható. A legkevesebben Közép-Magyarországon voltak érintettek.*

Mik lehetnek az okok, és mi segítheti a megelőzést?

A végzetes kimenetelű szív- és érrendszeri megbetegedések legnagyobb rizikófaktorai között találjuk például a magas vérnyomást: ezen a téren a negyedikek vagyunk Európában, a magyar férfiak közel 35%-a, míg a nők 24%-a küzd ezzel a problémával.* Emellett a helytelen táplálkozás és a magas koleszterinszint is nagyban közrejátszhat az ilyen jellegű betegségek kialakulásában.

A megelőzés érdekében fokozottan érdemes odafigyelni a tudatos táplálkozásra: csökkentsük a telített zsírok fogyasztását és a koleszterinbevitelt, és fogyasszunk minél több omega-3 zsírsavban gazdag ételt. „A mediterrán diétát javaslom, amely sok zöldség és gyümölcs, gabonafélék, hal, olívaolaj, valamint mérsékelt mennyiségű bor fogyasztásán alapul. A dohányzás, a kávé és az alkohol azonban károsan hat a szívrendszerre, ezek elhagyása erősen javasolt” – hangsúlyozza Dr. Bánkuti Erzsébet, a Doktor24 Egészségközpont orvosa. Emellett a rendszeres mozgás is elengedhetetlen: „A szívproblémák megelőzéséért már napi 30 perc aktív testmozgással is sokat tehetünk. Nem kell feltétlenül edzőtermi mozgásformát választani, ez lehet akár séta vagy futás is” – tette hozzá. A fokozott kockázattal élő, vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára az egyénre szabott aerob fizikai tréning részeként az úszás és kerékpározás is jó választás lehet.*

Szükség van ránk!

A tudatos életvezetés mellett nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát, az idejében felismert betegségek ugyanis nagyobb eséllyel gyógyíthatók. A prevenciós szemléletet a Generali is beépítette egészségbiztosításaiba, az egyes csomagokban elérhető szűrővizsgálatok által. A társaság munkatársai számára és általuk is igyekszik felhívni a figyelmet a tudatosságra. Csatlakozva az Öltözz pirosba! elnevezésű, a szívbetegségek megelőzése érdekében indított világméretű kezdeményezéshez, a biztosító irodáiban február első péntekén a piros szín dominált: országszerte több mint ezer kolléga viselt piros színű öltözéket a világnapon.

*Eurostat, Szenior Magazin, Viz Hub, European Heart Network, Eurostat, European Heart Network, Szeretemazeletem.hu

A GENERALI CSOPORT
A Generali Biztosító Magyarország egyik vezető biztosítótársasága, az olaszországi központú, független, erős nemzetközi jelenléttel rendelkező Generali Csoport tagja. Az 1831-ben alapított vállalatcsoport több mint 60 országban van jelen, 2016-os teljes díjbevétele meghaladta a 70 milliárd eurót. A világszerte több mint 74 ezer alkalmazottat foglalkoztató és közel 55 millió ügyfelet kiszolgáló csoport egyike a vezető nyugat-európai biztosítótársaságoknak, valamint egyre fontosabb szereplője a közép-kelet-európai és ázsiai piacoknak. 2017-ben a Generali Csoport is bekerült a világ legfenntarthatóbb vállalatai közé a Corporate Knights ranglistáján. A Generali Csoport Ausztriában, Közép-Kelet-Európában és Oroszországban a prágai központú régiós központján keresztül végzi tevékenységét 12 országban, a régió top 3 biztosítójának egyikeként.

Kommunikációs és Rendezvényszervezési Csoport
Tamás Ildikó
csoportvezető
T +36 1 301 7716